Logo

Boşanma Hukuku

Boşanma hukuku ile ilgili tüm yazılarımıza hemen aşağıda bu kategoriden ulaşabilirsiniz. Ancak onun öncesinde boşanma hukuku hakkında kısa bir bilgi isterseniz bu yazıyı okuyunuz.

Boşanma, sonuçları bakımından oldukça önemli bir konudur. Boşanma sonucunda yalnızca eşlerin evlilik birliğinin sonlanması söz konusu değildir. Aynı zamanda birçok ekonomik ve manevi sonuç da boşanma ile birlikte ortaya çıkar. Bu nedenle boşanma hukuku insanların hayatını doğrudan etkileyen birçok olayın kaynağını oluşturmaktadır

Boşanma davası, çekişmeli boşanma davası ve anlaşmalı boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin boşanmak istemesi ve boşanmanın sonuçları üzerinde anlaşması ile gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma davasındaki önemli hususlardan biri boşanma protokolüdür. Protokol ile boşanmanın sonuçları yani tazminat, velayet, nafaka ve mal paylaşımı gibi konular kararlaştırılır. Çekişmeli boşanma davasında ise eşlerin boşanma veya boşanmanın sonuçları konusunda aynı fikirde olmamaları halidir. Bu davalar anlaşmalı boşanma davasına göre daha uzun sürmektedir.

Boşanmanın en önemli sonuçlarından biri de çocuğun velayetidir. Boşanmak isteyen eşlerin çocukları varsa çocuğun velayeti taraflardan birine verilir. Bu hususta çocuğun menfaati ön planda tutulur. Küçük yaştaki çocuklar için genelde anneye velayet verilirken belli bir yaştan sonra çocuğun geleceği için en doğru olan kişiye velayet verilmektedir. Velayet, boşanma davasıyla birlikte ya da boşanma davasından sonra ayrı bir velayet davasıyla karara bağlanır. Davada çocuğun velayetini almak için çocuğun menfaatinin bunu gerektirdiğini ispatlamak çok önemlidir. Boşanma avukatı aracılığıyla davanın takip edilmesi böylesi önemli bir konuda hata yapılmamasını sağlar.

Çocuğun velayetini alamayan tarafın çocukla belli gün ve saatlerde görüşme hakkı vardır. Bu süre mahkeme tarafından belirlenir. Ancak çocuğun gösterilmediği sık sık karşılaşılan bir durumdur. Böyle bir durumda cebri icra yoluyla çocuğu görmek mümkündür. Bunun için de belirli hukuki işlemlerin yapılması gerekmektedir.

Boşanmanın sonuçlarından biri de nafakalardır. Tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası boşanma sürecinde karşılaşılabilecek nafakalardır. Bu nafakaların belirlenmesinde tarafların dava esnasındaki ifadeleri ve delilleri önemlidir. Bu nedenle dikkatli olarak yürütülmesi gereken bir süreçtir.

Eşlerin aldatma, aile içi şiddet gibi nedenlerle boşanmaları halinde maddi ve manevi tazminat da gündeme gelen konulardandır. Tazminatın belirlenmesinde tarafların ifadeleri büyük önem taşır. Bu nedenle boşanma davalarında bir avukatla çalışmak avantaj sağlayacaktır.

İletişim Bilgileri

Kurtuluş Mah. Sevilen Sok. Özler Apt. No: 1/3 Odunpazarı/Eskişehir

+90 (222) 240 35 35

+90 (554) 166 35 35

bilgi@gorkemsener.av.tr

Çalışma Saatleri

Çalışma Günleri :

Pazartesi - Cuma : 08:00 - 18:00
Cumartesi : 09:00 - 15:00

Tatiller :

Pazar
Milli ve Dini Bayramlar

Yasal Bilgilendirme

Sitede yer alan materyaller sadece bilgilendirme maksatlı olup Türkiye Barolar Birliği’nin ilgili düzenlemeleri uyarınca hukuki öneri, teklif, danışmanlık veya reklam teşkil etmez. Tüm telif hakları, Avukat Görkem Şener'e ait olup, bilgisayara indirilmesi, kopyalanması, çoğaltılması, herhangi bir ortamda yayınlanması yasaktır. Eskişehir Avukatı Görkem Şener'e ait web sayfasıdır. Ceza ve boşanma davaları ile ilgili en çok sorulan soru ve cevaplar için sıkça sorulan soruları okuyabilirsiniz.